Badanie procesu zarządzania marketingowo-logistycznego w mikroprzedsiębiorstwie - Danuta Janczewska (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
Artykuł ma na celu ukazanie potrzeby integracji marketingu i logistyki, ich poszczególnych zadań oraz problemów z nimi związanych. Poprzez wybrane aspekty marketingowo-logistycznego zarządzania uwidacznia specyfikę nowoczesnych metod zarządzania. Zarządzanie marketingowo-logistyczne integruje problematykę marketingu i logistyki w sektorze MŚP. Sektor ten stanowi największy liczebnie sektor w gospodarce i jest obecnie przedmiotem badań. Wzrost konkurencyjności sektora MŚP jest jednym z ważniejszych celów w dziedzinie zarządzania. Procesy zarządzania marketingowo-logistycznego były przedmiotem badań własnych w grupie 69 przedsiębiorstw w województwie kujawsko-pomorskim. Przedstawione wyniki badań potwierdziły korzyści z wprowadzenia zarządzania marketingowo-logistycznego w badanej grupie mikroprzedsiębiorstw.