ВПЛИВ ПІІ НА ПОСТКОНФЛІКТНЕ ЕКОНОМІЧНЕ ВІДНОВЛЕННЯ ПІВНІЧНОЇ МАКЕДОНІЇ - Віталій Грамотнєв (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена аналізу впливу політики залучення прямих іноземних інвестицій на процеси постконфліктного економічного відновлення Північної Македонії. Досліджено інституційні особливості стимулювання ПІІ, кількісні та якісні результати реалізованої політики, а також просторову диференціацію притоку іноземного капіталу. Окрему увагу приділено зв’язку між концентрацією ПІІ та рівнем соціально-економічної вразливості населення в регіонах, зокрема тих, де найбільш виразним є представництво албанської етнічної групи, яка становила ядро протестного потенціалу під час конфлікту 2001 року. Підкреслено, що збереження соціально-економічної нерівності між регіонами, закріплене нерівномірним просторовим розподілом іноземного капіталу, може сприяти відтворенню конфліктогенних факторів в оновленій економічній формі.