Zaproszenie na dobre ścieżki - Krzysztof M. Mączkowski (Journal of Folklore and Popular Culture)
Autor omawia nowe książki trzech tubylczoamerykańskich pisarzy - N. Scotta Momadaya, Richarda Wagamese oraz Claytona Thomasa-Müllera - wskazując, że łączy je wspólna tematyka. Dotyczą one bowiem kwestii związanych z tubylczą filozofią oraz refleksją dotyczącą relacji człowieka z naturą.  W konkluzji autor sugeruje, że recenzowane książki ułatwiają czytelnikom zrozumienie reguł tubylczego świata, poprzez zwrócenie uwagi na cechy, takie jak uważności, wrażliwość i pokora.