Farklı test eşitleme yöntemlerinin eşitlik özelliği ölçütüne göre karşılaştırılması - Neşe ÖZTÜRK GÜBEŞ; Hülya KELECİOĞLU (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı üç farklı eşit yüzdelikli eşitleme ve iki farklı Madde Tepki Kuramı’na (MTK) dayalı test eşitleme yöntemlerini test eşitlemenin eşitlik özelliği ölçütüne göre karşılaştırmaktır. Araştırmada, 2009 Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı’nda A ve C kitapçığında yer alan sosyal bilimlertesti puanları eşdeğer gruplar deseni altında eşitlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu A kitapçığını alan 15.173 ve C kitapçığını alan 14.365 dokuzuncu sınıf öğrenci oluşturmuştur. Eşitlik özelliği eşitleme yapıldıktan sonra alternatif formlardan elde edilen puanların koşullu ortalamalarının eşit olmasını gerektiren birinci-sıra eşitlik (BSE) ve koşullu ölçmenin standart hatasının eşit olmasını gerektiren ikinci-sıra eşitlik (İSE) özelliği ölçütlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, BSE özelliğini en iyi koruyan yöntemin MTK gerçek puan eşitleme, İSE özelliğini en iyi koruyan yöntemin MTK gözlenen puan eşitleme yöntemi olduğu görülmüştür.