2016 SULTANAHMET TERÖR EYLEMİ: YERELİN KÜRESELLEŞMESİ - Gizem Melek; Huriye Toker (Selçuk İletişim)
Mesajın şiddet dolayımıyla aktarıldığı terör eylemleri, son yüzyılda yaşanan teknolojik gelişmeler ve kitle iletişim araçlarının sunduğu imkânlar ile hedeflediği etkiyi yaratan toplumsal olaylardır. Türkiye’de son beş yılda yaşanan yirmiye yakın terör saldırısı ülkede terör eylemlerine karşı korku ve paniğe yol açarken, medyanın olayı haberleştirme pratiğinde de değişimler gözlenebilmektedir. 12 Ocak 2016 tarihinde İstanbul Sultanahmet medyanında Suriyeli bir intihar bombacısının düzenlediği ve turistlerin yaşamını yitirdiği terör eylemi, ölenin ve öldürenin yabancı ülkelerden olduğu ilk saldırı olması bakımından incelemeye değerdir. Gündem belirleme kuramı ışında toplumsal gündemi belirleyen bu olayın ulusal ve uluslararası medya tarafından nasıl ele alındığının niceliksel ve niteliksel içerik analizi ve çerçeveleme yöntemleri ile analiz edildiği bu çalışma, terörün haber dilinin küreselleşmekte olduğunu göstermesi bakımından önemli ipuçları sağlamaktadır. Cumhuriyet, Hürriyet, Zaman, Sabah, El Jezire, New York Times, Euronews ve BBC medya kaynaklarından toplam 148 haber makalesi üzerinde gerçekleştirilen analizde, teröristin etnik kimliğinin uluslararası güvenlik endişesi kadar öne çıktığı, din ve kardeşlik çerçevesi yerine ekonomi çerçevesinin belirgin olduğu saptanmıştır. Ulusal medyaya getirilen yayın yasağına benzer şekilde uluslararası medyanın da olayı sıklıkla resmi kaynaklara dayandırması, terörün küreselleşen bir haber dili yarattığını ortaya koymaktadır.