Tarım Alet ve Makineleri Sektörünün Gelişimi: Konya İşletmelerinin İncelenmesi - Mahmut Tekin; Berna Sarıkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Herkes yenilik yapabilir. Yenilik genelde yenilenmesi, değiştirilmesi veya daha etkili süreçlerde, üretim yapmanın yollarınıoluşturma anlamına gelir http://www.business.gov.au/BusinessTopics/Innovation/Pages/Whatisinnovation.aspx . Aynızamanda yenilik yeni gereksinimleri, ihtiyaçlarıveya şirketlerin mevcut piyasa ihtiyaçlarına yenilik sunan büyük bir pazar demektir. Bu yenilik ise her zaman iyi demek anlamına gelmez. İşletmelerin doğru teknolojiyi veya bilgiyi kullanmalarıgerekir. Eko inovasyon, doğal kaynakların kullanımını malzeme, enerji, su ve toprak da dahil olmak üzere ve yaşam döngüsü boyunca zararlısalınımıazaltan süreç, örgütsel değişim veya pazarlama çözümü sunan geliştirilmiş mal veya hizmet üründür http://www.ecoinnovation.eu/index.php?option=com_content view=article id=22 Itemid=23 . Ama sanayi ve çevre için eko inovasyon gereklidir. Bu hem ekonomik hem de ekolojiktir. Aynızamanda sürdürülebilir bir ekonomi için de ilk koşul budur. Kalkınma sadece teknoloji üretmek değil çevre dostu teknoloji üretmektir. Teknolojinin olumlu tarafıuygulanmalıdır. Çağımız, teknolojik gelişmelerin doruğa çıktığıve tarihin hiçbir devrinde erişemediği bir hızda bilimsel keşiflerin yapıldığıbir çağdır. Bu çalışma ile Konya’da tarım makineleri işletmelerin yenilik düzeylerini görmeleri, yeni ve yenilikçi teknoloji üretmeleri, davranışlarınıyönetmeleri açısından önemli çıktılarıolacaktır. M.Porter’ın deyişiyle de: Bölgesel kümeler yerel bilgi, ilişki ve motivasyon gibi şeylere sahiptir uzak rakipleri ile bunlara nazaran uyumlu olamazlar Michael Porter, On Competition, Harvard Business Review Books, 1998 . Küresel bir bakışaçısıyla incelendiğinde ise bunun ulusal ve uluslar arasıboyutta bir çok stratejik yararıvardır. Bu durum kısa sürede yeni ve yenilikçi teknoloji üretme konusunda Konya, firmalarına katkıda bulunacaktır. Konya İşletmelerine bu durum, yeni ve yenilikçi teknoloji üretmek için kısa sürede katkıda bulunacaktır. Zira, Konya tarım alet ve makineleri kümesinin elemanlarının teknoloji düzeyleri ile yeni ve yenilikçi teknolojiler ortaya konulacaktır. Yapılan çalışma neticesinde çevreye duyarlıteknoloji üreten küresel çaptaki işletmelerin bu alanda yaptığıönemli çalışmalar incelenmiştir. Konya tarım alet ve makineleri sektöründe ise yeniliğe bakışaçılarıgelişen teknolojiden faydalanma üretim aşamalarında ne derece yararlandıklarıve çevre dostu üretime katkılarıincelenmiştir.