Метод управління інформаційними потоками в гіперконвергентній системі - Кучук Н.Г. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У гіперконвергентній системі істотно знижуються витрати на обслуговування. Але через централізацію управ- ління при цьому падає продуктивність системи. Тому в такій системі завдання оптимізації розподілу інформаційних потоків відіграє істотну роль. Мета статті – розробка методу управління інформаційними потоками в гіперконвер- гентній системі. Метод повинен враховувати особливості централізованого управління і відсутність гетерогенності програмних і апаратних засобів. Результати дослідження. Проведено аналіз причин затримки пакетів в гіперконвер- гентній системі. Отримано аналітичний вираз для розрахунку величини затримки пакета даних на маршруті. Виявлено основні чинники затримки: кількість каналів зв'язку, що входять до маршруту; час комутації пакета; пропускна здат- ність каналів зв'язку; обсяг пакета, переданого по маршруту; довжина черги. При управлінні інформаційними потока- ми можна впливати на довжину маршрутів і інтенсивність потоків даних. Виходячи з цього отримані аналітичні вирази для розрахунку максимальних інтенсивностей інформаційних потоків в гіперконвергентній системі. Показано, що істотну роль для розрахунку грає довжина пакета. Запропоновано спосіб вибору оптимальної довжини пакета. Сформульована формалізована постановка задачі розподілу інформаційних потоків за маршрутами. Проведено до- слідження розробленого методу управління інформаційними потоками в гіперконвергентній системі. Для перевірки працездатності методу розроблена відповідна імітаційна модель. Як показник ефективності методу обрана цільова функція витрат обчислювального ресурсу для розподілу. Рішення оптимізаційної задачі отримано за допомогою роз- робленої імітаційної моделі. Висновки. Запропонований метод ефективний при централізованому управлінні і відсут- ності гетерогенних компонент. Даний метод дозволяє зменшувати витрати обчислювального ресурсу, особливо при збільшенні розмірності мережі.