Aktualnost teologije milosrđa u svjetlu apostolskog pisma Ad theologiam promovendam - Jakov Rađa (Bogoslovska Smotra)
Cilj članaka je istražiti je li teologija danas aktualna i, ako jest, kakva? Do odgovora na oba pitanja dolazi se analizom apostolskog pisma pape Franje u obliku motuproprija naslovljenog Ad theologiam promovendam iz 2023. godine. Prvi dio članka posvećen je analizi dubokih preobrazbi kulture koje su stvorile uvjete za ključni izazov s kojim su se Crkva i njezina teologija danas pozvane suočiti, a to je raskid u prenošenju kršćanske vjere s jednog naraštaja na drugi (usp. EG 70). U drugom dijelu članka obrazlaže se nezamjenjiva uloga teologije u evangelizacijskom poslanju Crkve, koja se sastoji u nastojanju da Gospodinov glas, kroz različite kulturalne lomove, ostane dostupan i razumljiv. Članak u drugom dijelu također pokazuje kako se za izvršenje te zadaće teologija više ne može oslanjati isključivo na pomoć filozofije, nego je potrebno da u temelj svojeg promišljanja postavi kerigmu, tj. milosrđe. Kategorija milosrđa pokazuje velik teološki potencijal u prevladavanju upravo onih antinomija između vjere i kulture koje su dovele do raskida u prenošenju vjere, a istodobno ne uvodi teologiju u opasnost od napuštanja njezina specifičnog zahtjeva za istinom i racionalnošću. Treći i posljednji dio članka pristupa aktualnosti teologije kroz temeljni poziv pape Franje da ona postane »fundamentalno kontekstualna«, tj. da ponovno oživi svoju mudrosnu dimenziju, koja se ne sastoji toliko u proučavanju Božjih »stvari« koliko u stavljanju svih stvarnosti ljudskog života, a osobito onih najbolnijih, pod svjetlo evanđelja.