Meme kanserli hastalarımızın geriye dönük değerlendirilmesi - Ali Tamer; Aysel Gürkan Toçoğlu; Hasan Ergenç; Özlem Uysal Sönmez; Serdar Olt; Sümeyye Korkmaz (Sakarya Tıp Dergisi)
Meme kanseri birçok ülkede kadın sağlığını etkileyen ve yaygın olarak görülen kanser türlerinden biridir. Ancak hastalığın erken tanıya yönelik tarama yöntemleri ile tedavisi de olasıdır. Tarama programları ile hastaların erken dönemde tanı alması ve tedavi görmesi mümkündür. Burada kliniğimizde 2011-2013 yılları arasında Onkoloji kliniğimizde meme kanseri tanısı konan ve takip edilen 150 hastanın, demografik,klinik ve histopatolojik özelliklerini güncel literatür bilgileri ile karşılaştırarak sunmayı amaçladık. Çalışmaya dahil edilen 150 meme kanserli hastanın yaş ortalaması 58, tanı yaşı ortalaması 52, menopoz yaşı ortalaması 47, menarş yaşı ortalaması 13, doğum sayısı ortalama 2 ve ilk çocuğunu doğurma yaşı ortalama 22.5 olarak kaydedildi. Hastaların 68 (%45.3)'i premenopozal ve 82 (54.7)'si postmenopozal idi. Hastaların 19 (%12.7)'u OKS, 6 (%4)'sı HRT, 13 (%8,7)'ü sigara ve 1 (%0.7)'i alkol kullanıyordu. Aile öyküsünde meme kanser olan hasta sayısı 13 (%8.7) olarak kayıt edildi. Östrojen reseptör pozitifliği olan hasta sayısı 100 (%66,7), progesteron reseptör pozitifliği olan hasta sayısı 87 (%58), Cerb b2 pozitifliği 38 (%25.3) olarak tespit edildi. Hastaların histopatolojik tiplerine bakıldığında en sık invaziv duktal karsinom (%81.3) ve invaziv lobuler karsinom (8.7) olduğu saptandı. Sonuç olarak hastalarımızın 52 olan tanı yaşına bakıldığında 45 yaşından sonra yapılacak olan mamografi taramalarıyla Meme Kanserli hastalara metastaz gelişmeden tanı konulabileceği gerçeğini vurgulamak istedik.