Candaroğulları Beyliği’nin Kuruluşu ve Osmanlı Beyliği ile Münasebetlerine Dair Bir Değerlendirme - Meltem Albayrak (Skad)
Anadolu tarihinin anlaşılması noktasında Beylikler dönemi tarihi, kritik önemesahiptir. Osmanlı Devleti’nin bir imparatorluk olarak nasıl tarih sahnesineçıktığı sorusu da yine Osmanlı öncesi Anadolu’nun siyasi ve içtimai durumumunanlaşılması ile cevaplanabilir. Bu bağlamda öncelikle, Osmanlı’nınbir Uc beyliği olduğu dönemde gerek teşkilatı ve gerekse coğrafi sınırları bakımındanAnadolu’nun en güçlü beyliklerinden biri konumunda olan CandaroğullarıBeyliği örneğinin incelenmesinin zaruri olduğu kanaatindeyiz.Bu güne kadar Beylikler dönemi ile alakalı çok miktarda araştırma ve yayınyapılmışsa da döneme dair yeterli kaynak bulunamaması araştırmalarımızınçerçevesini daraltmaktadır.