Utangaç Olan ve Olmayan Öğrencilerin Algıları - Emine DURMUŞ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, utangaç olan ve olmayan öğrencilerin kendileri ile ilgili algılarını belirlemektir. Bu amaçla öğrencilere utangaçlık ölçeği uygulanmış ve ölçekle birlikte verilen bilgi toplama formunda, kendileri ile ilgili algıları sorulmuştur. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Araştırma Ankara Üniversitesinde öğrenimini sürdürmekte olan 255 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi SPSS ortamında Kay-Kare Testi (Chi-Square Tests) ile yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre utangaçlık ölçeği‟nden yüksek puan alan öğrencilerin %36.0‟sı kendilerini utangaç olarak algılamaktadırlar. Bu oran utangaç olmayan öğrencilerde ise %2.0‟tür. Utangaç öğrencilerin %85.7 kişilerarası ilişkilerini geliştirmek amacıyla grup programlarına katılmayı istediklerini ifade etmişlerdir. Buna kaşın utangaçlık puanı yüksek olan katılmayacaklarını alanyazındaki çalışmalar ışığında yorumlanmış ve öneriler sunulmuştur