اثر درمانی ترکیب پرتوی الکترونی ۶ مگا الکترون ولت و سیس پلاتین بر روی رده‌ی سلولی ملانومای موش B16F10 - جواد گرشاد; احمد شانئی; سیدحسین حجازی; ایرج عابدی; ندا عطاران کاخکی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: سرطان ملانوما، خطرناک‌ترین و کشنده‌ترین سرطان پوستی می‌باشد که درمان‌های متنوعی مانند جراحی، پرتودرمانی و شیمی‌درمانی برای آن پیشنهاد شده است. در این مطالعه ما تلاش کردیم اثر همزمانی استفاده از پرتوی الکترونی و داروی سیس پلاتین را مورد بررسی قرار دهیم.روش‌ها: سلول‌ها در محیط کشت DMEM-F12 حاوی ۱۰ درصد سرم جنین گاوی (Fetal bovine serum) FBS و آنتی آنتی‌بیوتیک ‌های استرپتومایسین و پنی پنی‌سیلین در انکوباتور در دمای ۳۷ درجه‌ی سانتی سانتی‌گراد و ۵ درصد دی‌اکسید کربن و به تعداد 104 ×2 به منظور انجام ازمون MTT کشت داده شدند. اثر سیمت سیس پلاتین با غلظت‌های 0/6، 1/5، ۵، ۱۰ و ۲۰ میکروگرم بر میلی‌لیتر و پرتوی الکترونی بادزهای ۱، ۲ و ۳ گری به صورت جداگانه به وسیله‌ی آزمون MTT سنجیده گردید و سپس اثر درمان ترکیبی بر روی سلول‌ها با تمامی غلظت‌های دارو و دزهای پرتو سنجیده شد. تست‌های آماری برای دارو و پرتو و ترکیب آن‌ها به طور کامل انجام گردید..یافته‌ها: بر اساس ازمون‌های آماری با افزایش غلظت دارو به صورت تنها و یا با ترکیب با پرتوی الکترونی میزان سمیت افزایش یافت و این افزایش معنی‌دار گزارش شد. همچنین افزایش دز دارو نیز به صورت جداگانه و در ترکیب با دارو سمیت را به طور معنی‌داری افزایش داد.نتیجه‌گیری: ترکیب دو روش درمانی می‌تواند از استفاده از غلظت‌های بالای دارو یا دزهای بالای پرتوی الکترونی جلوگیری کرده و محدودیت‌های کاربردی و عوارض جانبی دارو و پرتو را به طور قابل توجه‌ای کاهش دهد.