Krajobraz a ekrany akustyczne. O potrzebie studiów krajobrazowych na etapie projektowania dróg - Sebastian Bernat (Barometr Regionalny)
Celem artykułu jest rozpoznanie wpływu ekranów akustycznych na krajobraz. W artykule przedstawiono problematykę projektowania dróg z uwzględnieniem ochrony krajobrazu i ochrony przed hałasem. Podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy można zapobiec degradacji krajobrazu przy budowie dróg a jednocześnie chronić przed hałasem. Do studiów szczegółowych wybrano przykłady inwestycji drogowych z woj. lubelskiego (m.in. obwodnicy Lublina i Nałęczowa). Artykuł oparto na analizie literatury, stron internetowych, dokumentów strategicznych, badaniach ankietowych i obserwacjach terenowych. Uwzględnianie konsekwencji krajobrazowych na etapie projektowania oraz wykonywanie szczegółowych ocen oddziaływania na krajobraz mogłoby zapobiec degradacji cennych krajobrazów. Aby uniknąć szkód krajobrazowych w pierwszej kolejności dla ochrony przed hałasem powinny być wykorzystywane instrumenty planowania przestrzennego i kształtowanie terenów zielonych.