El Parlament de Catalunya i la qualitat de les iniciatives legislatives - Albert Capelleras González (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
En aquest article s’analitzen diversos aspectes relacionats amb la qualitat de les iniciatives legislatives. Des d’una perspectiva material, es destaquen aquells instruments introduïts en els darrers anys en l’ordenament jurídic, sota la influència dels programes de millora de la regulació impulsats en l’àmbit europeu i internacional, i que seria convenient poder aprofitar durant la tramitació parlamentària. Des de la perspectiva formal, es constata l’expertesa dels serveis tècnics de la cambra a l’hora de vetllar per un correcte ús del llenguatge i una adequada sistemàtica de la norma, entre d’altres aspectes, d’acord amb les pautes del llibre d’estil del Parlament. Finalment, es propugna millorar i desenvolupar els mecanismes de participació ciutadana en la tramitació de les iniciatives legislatives, amb la finalitat de donar resposta a les preocupacions de la ciutadania de la manera més eficaç possible en les lleis aprovades pel Parlament. La consolidació o la implantació progressiva d’aquest conjunt de tècniques i instruments ha de permetre aconseguir un objectiu que de ben segur comparteixen tots els actors que intervenen en el procediment legislatiu: fer normes cada cop millors al servei de la ciutadania.