Preanalitik Numune Ret Analizi ve Hemşirelere Dijital Platform Üzerinden Yapılan Eğitimin Etkisi - Neslihan Yılmaz; Derya Kolak (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Hasta güvenliği sunulan hizmette oluşabilecek hataları önlemek amacıyla kurumun ve görev alan çalışanların aldığı tedbirlerdir.Amaç: Bu çalışmada reddedilen numunelerin analizinin yapılması, ret oranlarının minimuma indirilmesinde hemşirelere dijital program WhatsApp grubundan yapılan "kan alma prosedürü" konulu video eğitiminin etkinliğinin ölçülmesi hedeflenmiştir.Yöntem: Antalya’da özel bir hastanenin laboratuvarında 1 Şubat - 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında reddedilen uygunsuz numunelere ait veriler retrospektif olarak analiz edilerek değerlendirilmesi yapılmıştır. Dijital program WhatsApp grubundan 27 Mayıs - 31 Mayıs tarihleri arasında "kan alma prosedürü" konulu video eğitimini 188 hemşirenin izlemesi sağlanmıştır. Reddedilen uygunsuz numunelere ait veriler 1 Haziran – 30 Eylül 2019 tarihleri arasında prospektif olarak incelenmiş ve veriler yüzde, Ki-kare ve pareto analiziyle karşılaştırılmıştır.Bulgular: Çalışmamızda, eğitimden önce reddedilen uygunsuz numune oranları %1,19, eğitimden sonra %0,82’ye kadar azaltılmıştır. Eğitimden önce reddedilen hasta oranı %6,11, eğitimden sonra %4,01’e kadar azaltılmıştır. Eğitimden önce uygunsuz numunelerin %79,4’ü hemoliz, %7,2’si yetersiz numune, %5,5’i pıhtılı numune ve eğitimden sonra uygunsuz numunelerin %78’i hemoliz, %3,7’si yetersiz numune, %6,5’i pıhtılı numune olması gerekçesiyle ret kabul edilmiştir.Sonuç: Bu çalışmaya göre karşılaşılan en sık ret nedeni hemolizli numunedir. Verilen eğitimle birlikte yatan hasta servisleri, acil ve yoğun bakım ünitelerinde ret oranı azalmıştır.