Zorunlu-Kitlesel Göç Olgusuna Sosyolojik Bir Yaklaşım: Türkiye’deki Suriyeli Sığınmacılar Örneği - Mehmet Cem Şahin; Salih Aydemir (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Göç; ister bireysel ve gönüllü olsun, ister kitlesel vezorunlu olsun birçok sorunu beraberinde getiren bir süreçtir. Göç basit birmekân değişikliği değil, göç edenin zihninde başlayıp mekân değiştirme iledevam eden bir sosyal olgudur. Sosyal ve kültürel çevreyi değiştirir ve göçmeniyeni bir ilişkiler ağına sokar. Göç, sağlıktan eğitime, barınmadan istihdama,ekonomiden örgütlenmeye bir dizi uyum, değişim ve dönüşüm gerektiren süreçtir. Son yıllarda Suriye’den Türkiye’ye doğru gerçekleşen zorunluve kitlesel göç; hem göç eden Suriyelileri, hem de göçü kabul eden Türkvatandaşlarını olağanüstü göç koşulları ile yüzleşmek zorunda bırakmıştır.Ancak bu yakın geçmişte yaşanmış en büyük göç hareketi, hareketin büyüklüğüneoranla minimum düzeyde sorunlarla yürütülmektedir. Bunu sağlayan faktörler ikitoplumun ortak tarih, inanç ve kültürel değerlere sahip olması, akrabalık ve etnikaidiyet ilişkileri, bütün bunların ötesinde devlet desteği ve sivil toplumkatkılarıdır. Bu kitlesel ve anigöçün ilk beş yılında Türkiye’de hükümet yetkililerinden yerel yönetimlere,bürokrasiden tüm sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes bir yardımseferberliğine girişmiştir. Yapılan bu yardım ve dayanışmanın temel dinamiğiniensar-muhacir kardeşliği söylemi oluşturmuştur. Türkiye adeta ensar–muhacirkardeşliğinin modern zamanlarda yeniden üretilebileceğini kanıtlamıştır. Dahasonraki yıllarda ise bu göç, daha rasyonel bir biçimde ekonmik ve sosyal gerçekleregöre şekillenmeye başlamıştır.Bu çalışmada Suriye’den Türkiye’ye doğru yaşanan kitlesel vezorunlu göç; sorunlar, çözümler, uyum ve toplumsal bütünleşme açısından elealınmıştır.