بررسی ویژگی‌های فیریکی و مکانیکی تخته‌خرده‌چوب یک لایه از ترکیب چوب کهور -خرده‌چوب صنعتی - محمد نوری راد; هدایت اله امینیان; لعیا جمالی راد; وحید وزیری (تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران)
سابقه و هدف: تحقیقات گستردهای برای استفاده از منابع لیگنوسلولزی به‌منظور تأمین بخشی از ماده اولیه مورد نیاز صنایع چوب و کاغذ انجام شده است. استفاده از منابعی مانند ضایعات نخل و کهور موجود در استان‌های جنوبی میتواند پاسخگوی بخشی از این مواد اولیه باشد. در این تحقیق امکان استفاده از ترکیب چوب کهور و خرده چوب صنعتی به‌منظور ساخت تخته خرده چوب با خواص فیزیکی و مکانیکی قابل‌قبول بررسی شد.مواد و روشها: در این تحقیق نسبت وزنی خرده چوب کهور به خرده چوب  صنعتی در چهار سطح (0 به 100، 15 به 85، 30 به 70، 45 به 55)  و رزین اوره فرم‌آلدئید در دو سطح (10 و 12 درصد) به‌عنوان متغیرهای مستقل انتخاب گردید. خردهچوب صنعتی از شرکت صنعت چوب شمال و خرده چوب کهور از استان سیستان و بلوچستان تهیه شد. از کلرید آمونیوم به‌عنوان هاردنر به میزان 2 درصد وزن خشک چسب استفاده شد. پس از مخلوط کردن مواد، کیک خرده چوب در دمای 170 درجه سانتیگراد به مدت زمان 6 دقیقه تحت پرس گرم قرار گرفت. پس از ساخت تخته خرده چوب همگن، ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تختهها با استفاده از آزمون فاکتوریل دو طرفه در قالب طرح کاملاً تصادفی در سطح اطمینان 5 درصد تجزیه‌وتحلیل آماری شد.نتایج: نتایج نشان داد که با افزایش خرده‌چوب کهور، ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تختهها کاهش یافت. به‌طوری‌که کمترین مقدار خواص مکانیکی مربوط به تخته‌های دارای 45 درصد خرده‌چوب کهور با 10 درصد رزین و بیشترین مقدار مربوط به تخته‌های دارای 12 درصد رزین اوره فرم‌آلدئید بدون خرده چوب کهور بود. کمترین مقدار جذب آب و واکشیدگی ضخامت تختهها مربوط به تخته‌های دارای 45 درصد خرده چوب کهور با 12 درصد رزین اوره فرم‌آلدئید و بیشترین آن مربوط به تخته‌های ساخته شده با 10 درصد رزین اوره فرم‌آلدئید بدون خرده چوب کهور بود.نتیجه‌گیری: براساس نتایج این تحقیق، قابلیت استفاده از تختههای دارای 15 درصد گونه کهور با رزین 10 درصد برای تختههای تیپ 1 (اهداف عمومی) و تختههای دارای 15 درصد گونه کهور با رزین 12 درصد برای تخته‌های تیپ 2 (مبلمان) وجود دارد.