ДОЗВІЛЛЯ МОЛОДІ ПІД ЧАС COVID-19: ТРИ ТВОРЧІ ВРАЖЕННЯ З УКРАЇНИ - Алла Михайлівна Гаврилюк; Христина Василівна Плецан; Олена Олексіївна Скаченко; Анна Тимофіївна Рибка (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета статті — дослідити вплив пандемії COVID-19 на організацію дозвілля молоді в Україні. Методологія дослідження заснована на комплексному аналізі системи загальнодержавних заходів запобігання та поширення коронавірусної інфекції, впроваджених українським урядом; аналітичному, структурно-логічному та порівняльно- співставному методах, які дозволили провести огляд правового статусу, освітньої та дозвіллєвої активності молоді в Україні, міжнародного досвіду участі молоді у соціальних проєктах протидії поширенню COVID-19; методі теоретичного узагальнення, що використаний для підбиття підсумків; культурологічному підході, за допомогою якого виявлено чинники впливу загальнодержавних заходів на діяльність секторів культурної та креативної індустрій. Наукова новизна. Презентовано три креативні ініціативи української молоді щодо організації власного дозвілля, що започатковані в умовах локдауну та створені на основі багатого потенціалу національної культурної спадщини та народних традицій. Висновки. Українська держава, реагуючи на виклики пандемії СOVID-19, виробила систему заходів щодо її запобігання. Попри велику кількість закладів дозвілля, спорту, креативних індустрій в Україні, карантинні обмеження та заборони, спричинені COVID-19, призвели до їх закриття, а молодь зосередилася на дозвіллі вдома, креативному саморозвитку та самоорганізації свого вільного часу. Визначено, що кращий міжнародний досвід молодіжної активності протидії викликам пандемії COVID-19 реалізується переважно у соціальному вимірі. Українська молодь не стоїть осторонь глобальних викликів сучасності, а ініціює унікальні творчі розробки в умовах пандемії. Представлено українські творчі ініціативи, серед яких онлайн-проєкт #GlobalLesyaUkrainka2021 та успішний досвід самоорганізації дозвілля студентською молоддю Київського національного університету культури і мистецтв (Челендж #Ловинамисто and Winter Magic Fest).