Підвищення екологічної безпеки шляхом знепилення аглогазів - Юлія Войтенко (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Метою роботи є аналіз основних джерел пилоутворення в умовах агломераційного виробництва, дослідження характеристик агломераційних газів, підвищення екологічної безпеки промислових регіонів за рахунок зниження концентрації пилу в аглогазах внаслідок обробки агломераційної шихти розчинами поверхнево-активних речовин. Дизайн / Метод / Підхід. В роботі використовувались лабораторні, стендові та натурні методи досліджень при визначенні параметрів обробки сипучих матеріалів поверхнево-активними речовинами, промислові методи визначення ступеню обезпилення аглогазів. Результати. Проаналізовані основні способи знепилення агломераційних газів, показано, що знизити запиленість в аглогазах можливо шляхом поліпшення грудкування агломераційної шихти. Визначено, що оптимізувати процеси спікання агломерату можливо за рахунок обробки аглошихти розчинами поверхнево-активних речовин. Проведені експериментальні дослідження в промислових умовах з визначення концентрації пилу в аглогазах на різних ділянках. Показано зниження концентрації пилу при обробці аглошихти розчинами поверхнево-активних речовин перед її спіканням. Теоретичне значення. Дослідження розширює розуміння альтернативних методів знепилення шляхом оптимізації технологічного процесу. Практичне значення. Запропоновану систему обробки аглошихти розчином поверхнево-активних речовин можна використовувати в інших технологічних процесах, що дозволяє суттєво зменшити викиди пилу в навколишнє середовище. Оригінальність / Цінність. Робота містить оригінальне рішення щодо підвищення ефективності грудкування аглошихти, що призводе до зниження концентрації пилу в агломераційних газах. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Дослідження обмежене аналізом зниження запиленості газів агломераційного виробництва. Майбутні дослідження можуть зосередитися на розширенні сфери застосування рекомендованої системи обробки сипучих матеріалів. Тип статті. Практична стаття.