ВІДНОВЛЕННЯ ФУНКЦІЇ ВІДХІДНИКОВО–КУПРИКОВОЇ ЗВ’ЯЗКИ У ДІТЕЙ ПІСЛЯ ВИДАЛЕННЯ КУПРИКА - V. S. Konoplitskiy; I. P. Palamarchuk; A. A. Lukiyanets; D. V. Dmytriiev; K. Y. Dmytriieva; V. P. Yanovich (Клінічна хірургія)
У більшості (90%) дітей при травматичному ушкодженні куприка внаслідок зменшення його ануляції та збільшення аноректального кута (АРК) формується стійке порушення функції відхідниково–куприкової зв’язки (ВКЗ). Важливою складовою профілактики порушення дефекації у таких пацієнтів має бути інтраопераційне усунення прямокишково–куприкової порожнини з пластикою ВКЗ для відновлення цілісності м’язово–зв’язкового апарату та імітації його анатомічної фіксації. Відновлення фіксації з’єднання ВКЗ з куприком після її інтраопераційного руйнування забезпечує створення умов для її фізіологічного функціонування, сприяє профілактиці порушення дефекації.