Конституційне право громадян на заміну військової служби альтернативною (невійськовою) службою: актуальні проблеми реалізації - M. V. Bielova; I. S. Pyroha; V. I. Fridmanska (Аналітично-порівняльне правознавство)
Альтернативна (невійськова) служба є важливим правом, що забезпечує реалізацію свободи совісті та віросповідання. В Україні це питання регулюється національним законодавством, яке визначає порядок проходження альтернативної служби для громадян, чиї релігійні або інші переконання не дозволяють їм брати участь у військових діях. Однак, попри наявність правових норм, реалізація цього права в Україні має певні труднощі та недоліки.