Problem samozatrudnienia — rola i miejsce mikroprzedsiębiorstw w gospodarce regionalnej - Anna Jasińska-Biliczak (Barometr Regionalny)
Artykuł ma na celu podjęcie kwestii samozatrudnienia jako specyficznej formy działalności gospodarczej wykonywanej wyłącznie osobiście przez właściciela przedsiębiorstwa oraz jej uwarunkowań. Omówione zostaną kwestie tej formy działalności gospodarczej jako źródła innowacji, motoru zmian ekonomicznych i społecznych oraz miejsca zatrudnienia. Wskazane zostanie miejsce samozatrudnienia w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw oraz gospodarce regionu. Do osiągnięcia tego celu posłużono się metodą przeglądu literatury z zakresu gospodarki lokalnej oraz małej i średniej przedsiębiorczości jak i podejmującej problem samozatrudnienia. Dokonano także przeglądu obowiązującego prawodawstwa, dokumentów organów Unii Europejskiej jak i dokumentów świadczących o wadze problemu, takich jak interpelacje poselskie (desk research). W celu zobrazowania podjętego problemu wykonana została analiza danych dotyczących samozatrudnienia w województwie opolskim (data analysis).