Solunum sistemi hastalığı olan çocuk ve ergenlerde psikiyatrik bozukluk ve belirtiler - Serhat Türkoğlu (Genel Tıp Dergisi)
Solunum sistemi hastalıkları bireyi fiziksel, duygusal ve sosyal yönden etkileyen ve hastaların sosyal destek gereksinimlerinin art- masına neden olan önemli hastalıklardır. Hastalarda psikopatoloji ve uyum bozuklukları beklenenden daha yaygındır. Çocuğun hasta olması sadece hasta olan çocuğu değil ailesini de doğrudan etkileyecektir. Çocuklarda ve onlara bakımverenlerde artmış olan psikopatoji riski ve uyum sorunları, tedaviye uyumu, semptom kontrolünü ve tedavi sonuçlarını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu derleme solunum sistami hastalığı olan çocuk hastalarda organik hastalığın tedavisine ek olarak çocuk ve ailenin psikiyatrik belirti ve uyum problemlerinide içeren multidisipliner yaklaşım verilmesi gerektiğini desteklemektedir