Теоретико-методологічні підходи менеджменту лояльності в умовах цифрової трансформації - Olha Holovan; Oleksandr Oliinyk; Svitlana Markova; Maksym Oliinyk (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку)
Умови цифрової трансформації вимагають від управління лояльністю глибокого розуміння потреб клієнтів, індивідуалізації взаємодії, використання передових технологій та аналітичних методів. На цій основі компанії формують ефективні стратегії управління лояльністю, сприяючи зміцненню свого позиціювання на ринку та забезпечуючи стабільний рівень доходів у майбутньому.