YENİ NESİL YEMEK HİZMETİ MODELLERİ: AVANE CLOUD KİTCHENS ÖRNEĞİ - Meral İş (Journal of Silk Road Tourism Research)
Bulut mutfaklar, küreselleşme ve dijitalleşmenin etkisiyle yiyecek-içecek sektöründe hızla yaygınlaşan yenilikçi bir iş modeli olarak dikkat çekmektedir. Tüketicilerin hız ve çeşitlilik taleplerini karşılayarak çevrimiçi yemek siparişlerinde önemli bir konum edinmiştir. Düşük işletme maliyetleriyle yüksek kârlılık sağlayan bu model, sürdürülebilirlik odaklı çözümleri ve çevre dostu uygulamalarıyla sektörde dönüşüm yaratmaktadır. Enerji tüketimini optimize eden ve gıda israfını azaltan yapısıyla, bulut mutfaklar geleceğin yiyecek-içecek sektörünü şekillendirmektedir. Çalışmada, Türkiye merkezli bir bulut mutfak girişimi olan Avane Cloud Kitchen markası incelenerek, Türkiye’de hızla gelişen bulut mutfak modelinin sektöre etkileri ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, Avane Cloud Kitchen’a bağlı 54 markanın İstanbul genelinde Yemeksepeti platformunda sunduğu hizmetler detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Menü çeşitliliği, müşteri puanları ve çevrimiçi değerlendirme sayıları gibi kriterler temel alınarak yapılan incelemelerde, Dünya Mutfağı, Tavuk ve Vejetaryen & Vegan gibi menü kategorilerinin bulut mutfak konseptinde ön plana çıktığı belirlenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, Yemeksepeti platformunda bulut mutfaklarla ilgili yüksek değerlendirme sayıları ve müşteri puanları, Avane Cloud Kitchen markalarının müşteri memnuniyeti açısından güçlü bir konumda olduğunu göstermektedir. Örneğin, Burger, Döner, Tost & Sandviç menüleri sunan bir marka 45 binden fazla yorumla en fazla değerlendirme alan marka olurken, Burger, Dünya Mutfağı ve Vejetaryen & Vegan menüleri sunan başka bir marka ise 4.8 müşteri puanıyla en yüksek memnuniyet alan marka olmuştur. Bu bulgular, bulut mutfak modelinin yenilikçi yapısının sektörde rekabet gücü kazandırmada ve müşteri beklentilerini karşılamada etkili bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.