LİDER DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - THE EFFECT OF LEADER BEHAVIOR CHARACTERISTICS ON ORGANIZATIONAL CONTEXT - Mazlum Çelik; Bülent Demirağ (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın gerçekleştirilmesindeki amaç, lider davranış özelliklerinin çalışanların örgütsel bağlılık seviyelerine etkisini araştırmaktır. Bu amaçla Gaziantep’te faaliyet gösteren otel işletmelerinden anket yoluyla 398 veri toplanmıştır. Yapılan regresyon analizleri sonucunda, lider davranış özelliklerinin örgütsel bağlılık üzerinde üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, lider davranış özelliklerinden üretim odaklı liderlik davranışlarının çalışanların duygusal bağlılık düzeylerini ve normatif bağlılık düzeylerini pozitif ve anlamlı etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışan odaklı ve değişim odaklı liderlik davranışlarının ise örgütsel bağlılık boyutlarından devamlılık bağlılık boyutu üzerinde pozitif anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara dayanılarak araştırmacı ve uygulayıcılara tavsiyelerde bulunulmuştur.