Karar Alma Mekanizmaları Açısından Bölgesel ve Bölgeler Ötesi Örgütlerin Karşılaştırmalı Analizi: APEC ve ASEM Örneği - Hasan Hakses (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Karar alma süreci, karar birimi kuramı çerçevesiyle uluslararası aktörlerin karşılaştıkları durumlar ile uygulamaya koymak istedikleri politikalarda optimum faydayı sağlayabilecekleri seçenekleri tercih etme sürecini adlandırmakta kullanılan teorik bir çıkarsamadır. Aktörlerin yapısal farklılıkları karar alma mekanizmalarında da farklı uygulamaları beraberinde getirmektedir. Devletlerin bir araya gelerek oluşturdukları uluslararası aktörler de bölgesel ve küresel ölçekte bir takım politikaların geliştirilmesi ve uygulamasında öncülük etmektedirler. Uluslararası örgütlerin bölgeselleşme faaliyetleri kapsamında bölge içi ve bölgeler ötesi etkileri bulunmaktadır. Bölgeler ölçeğinde farklı uygulamaları ortaya koymaya amaçlayan bu çalışmada Asya ve Avrupa’da devletlerarası işbirliği faaliyetlerinde bulunan Asya merkezli APEC ve ASEM karar alma mekanizmaları çerçevesinde karşılaştırmalı olarak analiz edilecektir. Bu iki uluslararası organizasyonda hangi kapsamda kararlar alınmakta, ne tür kararlar uygulanmakta, üye, bölge ve küresel düzeyde alınan kararların uygulama aşamasında takip ve yaptırım mekanizmalarının varlığı değerlendirilmiştir.