Принципи, методи і технології ведення збройної боротьби, управління силами і засобами в умовах активного інформаційного протиборства конфліктуючих сторін - Д.А. Гриб; Б.О. Демідов; Ю.Ф. Кучеренко; А.М. Ткачов; Т.В. Кулєшова (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглядаються проблемні питання ведення активного інформаційного протиборства конфліктуючих сторін в динаміці антагоністичного конфлікту при реалізації конфліктно-сталого управління силами і засобами угруповань збройних сил, а також питання управління структурною динамікою складних систем військового призначення. Доводиться, що в цих умовах необхідно використовувати управління структурною динамікою складних систем військового призначення, що застосовуються, у відповідності із змінами оперативно-тактичної обстановки в зоні ведення бойових дій. При цьому оперативне упередження дій сторін, що протистоять у конфлікту, у циклі управління операціями (бойовими діями) має забезпечуватись за рахунок інформаційної переваги над супротивником, просторового, часового і кількісного маневрування силами і засобами у відповідності зі змінами оперативно-тактичної обстановки і просторово-географічного розміщення району ведення бойових дій. Відмічається, що у трансформуємій концепції інформаційного протиборства у військовій сфері особлива роль повинна відводитись технічній (радіоелектронній) розвідці і радіоелектронній боротьбі, операціям в кіберпросторі, забезпеченню власної інформаційно-радіоелектронної і інформаційно-психологічної безпеки як складових частин національної, у тому числі і військовій безпеки. Розглядаються особливості функціонування багатофункціональних інтегрованих радіолокаційних систем в умовах конфлікту і пропонується підхід до зниження розмірності задачі управління цими системами. Виділяються доцільні з практичної точки зору варіанти управління структурною динамікою складних систем.