Selvopplevd livskvalitet hos voksne med Downs syndrom, fortalt med fotostemme<subtitle>Self-Perceived Quality of Life in Adults With Down Syndrome, Told Through Photovoice</subtitle> - Catharina Pedersen; Erik Winther Skogli; Roald Undlien (Nordisk Välfärdsforskning)
I denne studien ønsket vi å undersøke hva voksne med Downs syndrom opplever som viktig for god livskvalitet, gjennom bruk av foto. 4 deltakere i alderen 20–39 år deltok. Deltakerne rapporterte om egen livskvalitet ved hjelp av metoden photovoice/fotostemme samt samtaler om bildene de hadde tatt. Data er analysert ved bruk av innholdsanalyse av bildene til deltakerne samt tematisk analyse av deltakernes beskrivelse av fotografiene. I studien identifiserer vi fire tema som er viktige for deltakernes livskvalitet: 1) å være delaktig i egen fritid, både alene og sammen med andre, 2) nære relasjoner, både i form av å være noe for noen og i form av å ha noen rundt seg, 3) et selvstendig voksenliv preget av jobb og mestring i hverdagen og 4) en meningsfull hverdag fylt av minner, gleder og gode rutiner. Resultatene viser hvordan voksne med Downs syndrom bruker fotostemme til å formidle faktorer som er viktige for god livskvalitet i egen hverdag. Deltakerne beskriver livskvalitet innenfor de fleste sentrale domener benyttet for å vurdere livskvalitet i forskning, og funnene støtter fotostemme som metode for å utforske livskvalitet hos voksne med Downs syndrom.