ZAGADNIENIE PRAW PACJENTA WOBEC ZAGROŻENIA EPIDEMIĄ COVID-19. ODNIESIENIA POLSKIE - Dominika Tykwińska-Rutkowska (Zeszyty Prawnicze)
Prawa pacjentów oparte na podstawowych prawach człowieka do godności, życia, zdrowia, integralności czy samostanowienia są ich fragmentem i konkretyzacją wyrastającą ze wspólnego poczucia zagrożenia praw podmiotowych. Będąc wyrazem upodmiotowienia pacjenta, stanowią istotny mechanizm zapewnienia mu bezpieczeństwa w relacjach z osobami wykonującymi zawody medyczne. Odgrywają też istotną rolę w rozwoju systemów opieki zdrowotnej i upowszechnieniu dostępu do świadczeń zdrowotnych. W związku z doświadczeniami współczesnych zagrożeń o charakterze zdrowotnym typu COVID-19 powstaje pytanie, czy i jakie działania podejmuje administracja, by możliwe było wykonywanie tych praw, a zarazem by możliwe było zniwelowanie negatywnych skutków tych zagrożeń dla praw pacjentów.