Pregled dimenzioniranja Peltonove turbine - Ivana Sušanj Čule; Doris Vračević; Nevenka Ožanić (Zbornik Radova)
Unutar ovoga rada biti će dan pregled dimenzioniranja Peltonove turbine. Kako se pri radu turbine javljaju vrlo složeni uvjeti tečenja i fizikalni procesi, optimizacija i samo dimenzioniranje ovakvog sustava je izazov. Primjerice, u radu turbine javljaju se četiri režima tečenja: (i) stacionarno tečenje u uzvodnim i dovodnim cijevima, (ii) slobodni pad mlaza vode nakon izlaska s mlaznice, (iii) tečenje sa slobodnom vodnom površinom na lopaticama Peltonove turbine te (iv) raspršeno dvofazno tečenje na kućištu Peltonove turbine. S obzirom da postoji cijeli niz različitih formula i preporuka za dimenzioniranje, cilj ovoga rada bio je objediniti i dati pregled istih na jednom mjestu. Istraživanje za potrebe ovoga rada proizašlo je iz prethodnog istraživanja za potrebe izrade diplomskoga rada.