بررسی رابطه اشکال کارستی و ساختارهای تکتونیکی محدودۀ تمتمان نازلو‌چای، شمال غرب ارومیه - رضا عباسیان ولندر; شهرام روستایی; داود مختاری (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
نتایج حاصل از بررسی منطقه محدودۀ تمتمان نازلوچای، شمال غرب ارومیه، نشان میدهد اقلیم منطقه نیمه‌خشک و سرد بوده و رژیم بارش آن مدیترانهای است. ژئومورفولوژی آن جوان و توپوگرافیاش رابطه مستقیم با ساختارهای زمینشناسی دارد؛ یعنی اغلب چینها و شکستگیها ارتفاعات را میسازند. سنگشناسی سازند همراه با عملکرد فرآیندهای تکتونیکی که منجر به انحلال و ایجاد درزه و شکاف در سنگها شده است، شرایط لازم را جهت تشکیل اشکال نه‌چندان تکامل‌یافته کارستی فراهم کرده است. مهمترین اشکال کارستی منطقه عبارتند از کارن، پیناکلها، کانالها و دولین انحلالی و حفرات انحلالی، چشمههای کارستی و غارها که در امتداد درزه و شکافها و گسلها گسترش یافتهاند و بیانگر ارتباط بین این اشکال و ساختارهای تکتونیکی منطقه هستند. در این تحقیق به‌منظور پی بردن به ارتباط بین تکتونیک و کارستزایی، اقدام به اندازهگیری شیب و امتداد شکستگیها (درزهها و گسلها) در 7 ناحیه شده است. نتایج به دست آمده از بررسیهای صحرایی و مقایسه آن‌ها با اطلاعات موجود در اسناد سنجش‌ازدور نشان میدهد جهت غالب درزهها در منطقه با جهت گسلها انطباق دارد. همچنین مشخص شده است که اشکال کارستی بیشتر در امتداد همین درزهها به وجود آمده است. از طرف دیگر قسمت اعظم درهها با ساختارهای زمینشناسی منطقه، یعنی گسلها و چینها نیز همخوانی دارد. بنابراین تکتونیک نقش مؤثری در ایجاد اشکال کارستی و مخاطرات آن در منطقه داشته است. بر اساس نقشه پهنهبندی مخاطرات ریزش سنگ تولید شده، 77/3 درصد از کل منطقه در محدودۀ خطر بالا قرار دارد.