Tajemnica Eucharystii w pismach Edyty Stein - Katarzyna Feduś (Polonia Sacra)
Artykuł odsłania tajemnicę Eucharystii, jaką zawierają pisma Edyty Stein. Dzieła świętej stanowiły bogaty materiał badawczy, ponieważ charakteryzują się głębią teologicznych, filozoficznych i psychologicznych rozważań. Artykuł wskazuje na źródła, na których Edyta Stein opierała się przy opracowywaniu zagadnienia Eucharystii. Następnie ukazuje, jak w swoich pismach ujmowała istotę mszy świętej. Z przeprowadzonej analizy wyłania się szczególnie ofiarniczy charakter sakramentu ołtarza. W ostatniej części artykuł przedstawia głębokie i jasno sformułowane myśli świętej dotyczące skutków Eucharystii, będące wynikiem jej osobistego doświadczenia.