Diyabetli Hastalarda Diyabetik Periferal Nöropati ile İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi - Ali Akın (Sakarya Tıp Dergisi)
Giriş: Diyabetik periferal nöropati, diyabetin uzun sürede görülen ve göz ardı edilen önemli bir komplikasyonudur. Diyabetik polinöropatinin (DPN) varlığı, tekrarlayan alt ekstremite enfeksiyonları, ülserasyonlar ve takip eden ampütasyonlar başta olmak üzere ciddi morbiditelere yol açar ve erken tanınması önem taşımaktadır. Çalışmamızda DPN ile ilişkili faktörlerin irdelenmesi ve nöropatide hızlı tanı testiyle erken ve hızlı teşhisin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Materyal Metod: Diyabetes Mellitus (DM) tanılı hastalara Diyabetik Nöropatik Ağrı Anketi (Douler Neuropathique 4 Questions DN-4) yapıldı. Ayrıca dokunma hipoestezisi iğne hipoestezizi ve extremitede dokunma ile ağrı olup olmadığı muayene edildi. Hastaların demografik özellikleri sorgulanıp kayıt edildi. Rutin labaratuar sonuçlarından elde edilen veriler kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya 60 kadın (%57.7) 44 (%42.3) erkek hasta alındı. Çalışmaya alınan hastaların 56’sında (%53.8) Diyabetik Nöropati saptandı. DN-4 skoru ile HbA1c ve Diyabet yıl arasında yüksek korelasyon saptandı (sırasıyla r=0.791, p< 0.001, r =0.692, p< 0.001 ). DN-4 skoru LDL kolesterol trigliserid düzeyi arasında zayıf korelasyon saptandı (sırasıyla r= 0.124, p=0.364, r=0.183, p=0.176). DN-4 Skoruna göre Diyabetik Nöropati olan hastalar sınıflandırıldığında cinsiyete bağlı her iki grup arasında farklılık saptanmadı (p=0.383). Çalışmamızda 62 yaş DPN için kesim noktası değeri olarak saptandı (p<0.001). Buna göre hasta yaşının 62 yıl üstü olması DPN için kesim noktası değeridir. Bu ileri yaş ile DPN riskininin arttığını göstermektedir. Ayrıca HbA1c 7,6 üzeri olması DPN tanısı için ve 6 yıl ve üzeri diyabet geçmişi olması DPN gelişmesi için anlamlı olarak saptandı (p<0.001). Sonuç: Çalışmamıza göre yüksek HbA1c, ileri yaş ve diyabet süresinin artmasıyla DPN riski artış göstermektedir. Çalışmamız tarama testlerinin poliklinik şartlarında yapılabilirliğini göstermesi ve farkındalık oluşturması açısından önemlidir.