YETİŞTİRME YURDUNDAN AYRILANLARIN SOSYALLEŞME VE TOPLUMLA BÜTÜNLEŞME DURUMLARI (SİVAS ÖRNEĞİ) - Meral Öztürk; Vehbi Ünal (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu makale, çocukluk veya ergenliğinin bir kısmını bakım kurumlarında geçirmiş yetişkinlerin toplumla bütünleşme durumlarını irdelemektedir. Kurum bakımı, sosyal devlet anlayışı temelinde gelişmiş sosyal hizmet modelidir. Korunmaya muhtaç çocuk ve ergenlerin bakımını üstlenen devlet, çocukların hem maddi hem de manevi ihtiyaçlarını giderme sorumluluğunu üzerine almıştır. Ancak yapılan araştırmalar, bakım kurumlarında kalan çocuk ve ergenlerin aile yanında yetişen akranlarına kıyasla sosyal ve psikolojik problemler yaşadığını ortaya koymaktadır. Bu problemler ileriki dönemlerde de devam etmektedir. Konuyla ilgili yazın incelendiğinde çalışmaların genellikle kurum bakımı altında kalan çocukların problemleri üzerinde yoğunlaştığı, kurum bakımı sonrasında yurttan ayrılan yetişkinlerle ilgili çalışmaların yetersiz olduğu görülmektedir. Sivas’ta yapılan bu çalışma için bakım kurumlarından ayrılan 50 yetişkin erkeğin toplumla bütünleşme düzeylerini belirlemek üzere hazırlanan anket uygulanmış; elde edilen veriler tablolar halinde sunularak frekans dağılımları ve yüzdeleri verilmiştir. Veriler toplumla bütünleşme konusunda medeni durum ile meslek sahibi olma değişkenlerinin önemini göstermektedir.