Mustafa Yeşil, Fârâbî ve Quin'da Dil, Anlam ve Doğruluk İlişkisi, İstanbul, Litera, 2019, Sayfa 336. - Rümeysa Nur Şevkan (Burdur İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Dil anlam ve doğruluk arasındaki ilişki yüzyıllardır çeşitli felsefe gelenekleri tarafından üzerinde derin tartışmaların ve fikir ayrılıklarının olduğu hatta devam ettiği bir mesele olagelmiştir. Tartışmanın belli başlı soruları; dil mi düşünceyi oluşturur yoksa düşünce mi dili oluşturur? Kelime ve anlam arasında bir ilişki var mıdır? Doğruluk ve yanlışlık hükmü hangi unsura göre verilmektedir? vb. şeklinde sıralanabilir. Mustafa Yeşil’in, “Fârâbî ve Quine’da Dil, Anlam ve Doğruluk İlişkisi” isimli eseri 2015 yılında aynı başlıkla tamamladığı doktora çalışmasından türetilmiştir. Yeşil, bu eserde, bahsi geçen üç kavram arasındaki ilişkiyi çok farklı zaman ve kültürlerde yaşamış olan Fârâbî (9.yy) ve Quine (20.yy) arasında dikkat çekici bir üslupla mukayese etmiş ve okuyuculara meseleye iki farklı açıdan bakma fırsatını sunmuştur. Ayrıca eserin kaynakçası hem birincil literatür hem de ikinci literatür bakımından oldukça zengin olup özellikle Fârâbî’nin Türkçe ve Arapça eserleri ile Quine’nın Türkçe ve İngilizce eserleri yazar tarafından incelenerek dil, anlam ve doğruluk arasındaki ilişki bağlamında önemli tespitler ortaya koyulmuştur.