A jelen pillanat fogalma Marcus Aureliusnál - Nikoletta Hendrik (Elpis)
A jelen tanulmányban Pierre Hadot azon gondolatára építek, amely szerint Marcus Aurelius újítása, hogy a képzetek kezelése kizárólag a jelen eseményekre és a jelen képzetekre vonatkozik. Tézisem annyiban ad hozzá Hadot gondolatához, hogy annak bemutatását kísérlem meg, hogy Marcus Aurelius – összefüggésben a sztoikus időfelfogással – az ember életét jelen pillanatok sorozataként fogja fel, valamint két szemponttal gazdagítom annak a gondolatnak a kifejtését, hogy a képzetek kezelése kizárólag a jelenben lehetséges. Egyrészt a jelen pillanat (παρόν) és a most (νῦν) fogalmak elemzésével, másrészt azzal, hogy miért szükséges a hozzánk illő cselekedeteket időben minél szorosabbra fűzni egymáshoz. Marcus Aurelius gondolkodásának egyes elemei nem jelentenek forradalmi újdonságot, ám azok kombinációja egy újszerű sztoikus cselekvéselméleti felfogás irányába mutat legfőbb szellemi mesteréhez, Epiktétoszhoz képest is.