ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Ганна Мохонько; Джаміль Трохимчук (Економіка та суспільство)
У статті досліджено теоретичні засади управління стратегічним потенціалом підприємства, що включає визначення його сутності, структури та ролі у забезпеченні довгострокової конкурентоспроможності. Стратегічний потенціал розглядається як динамічна система, що охоплює ресурси, компетенції, можливості та резерви, необхідні для реалізації стратегій підприємства. Розкрито основні методи аналізу внутрішнього і зовнішнього середовища, включаючи PEST-аналіз, SWOT-аналіз та SPACE-аналіз. Охарактеризовано ключові етапи формування стратегічного потенціалу: від аналізу середовища до розробки та реалізації стратегій. Показано, що ефективне управління стратегічним потенціалом сприяє адаптації підприємства до змін середовища, забезпечує гнучкість та стійкість, дозволяючи досягати стратегічних і операційних цілей. Зроблено акцент на важливості використання стратегічних інструментів, таких як матриця BCG, модель п’яти сил М. Портера та матриця Ансоффа, для вибору оптимальних стратегій розвитку. Виявлено, що інтеграція стратегічного управління у практику дозволяє підприємствам оперативно реагувати на виклики, пов'язані з динамікою ринку та глобалізаційними трендами. Отримані результати можуть бути використані для прийняття управлінських рішень у складних ринкових умовах.