İklim Krizinin Kentsel Alanlardaki Yaşlı Nüfus Üzerinde Etkisi ve İklim Adaleti Yaklaşımı: Antalya/ Konyaaltı İlçesi Örneği - Nebahat Neva Ulu (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
İklim krizi, kentlerde yaşayan toplulukları ve sınıfları farklı şekillerde etkilemektedir. Bu durum, kentsel adalet sorununu ortaya çıkarmaktadır ve bu noktada yerel yönetimler, iklim krizinin etkilerini çözmek için en yetkili mercilerdir. Uygulanan iklim krizi politikalarının yerel yönetimler açısından hızlı bir şekilde uygulanabilir olması, diğer yetkililere kıyasla daha büyük önem taşımaktadır. Özellikle kent içindeki eşitsizliklerin iklim kriziyle daha belirgin hale gelmesi, yerel yönetimlerin belirledikleri politikaların değerlendirilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, kentlerde yaşayan yaşlılar, yaşanan iklim krizine karşı nasıl pratikler geliştirmişlerdir? Antalya/Konyaaltı ilçesindeki yaşlılar bölgedeki insan faaliyetlerinden kaynaklı oluşan yeni kentsel düzene nasıl ve ne şekilde adapte olmuşlardır? Bu çalışma, Antalya / Konyaaltı ilçesinde yaşayan 65 yaş ve üstü nüfusun iklim krizi kaynaklı sorunlarını ortaya çıkararak, bölgedeki değişikliklerin neden olduğu kentsel sorunları daha açık bir şekilde anlamayı amaçlamaktadır. Bölgede ikamet eden yaşlıların iklim krizi etkisiyle karşılaştığı zorlukları, iklim adaleti kavramı çerçevesinde ele almak da bu çalışmanın hedefleri arasındadır. Antalya/Konyaaltı ilçesi, çalışmanın örneklemi olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında, 22.06.2023-28.07.2023 tarihleri arasında huzurevleri, emekliler kahvesi ve yalnız yaşayan 9 yaşlı ile detaylı görüşmeler yapılmıştır. Derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak elde edilen veriler, MAXQDA yazılımıyla analiz edilmiştir. Bu çalışma, yaşlıların kentteki insani faaliyetlerden kaynaklanan iklim krizi etkilerini ve iklim adaleti kavramını vurgulayarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Artan nüfus ve kent büyümesi, kentsel sürdürülebilirlik ve dayanıklılıkta zorluklar doğurmaktadır. Aynı zamanda, kent faaliyetleri iklim krizine katkıda bulunmaktadır. Bu durum, kentlerde yaşayan yaşlılar için olumsuz etkiler doğurmakta olup, yaşlıların hareket alanlarını kısıtlamakta ve afet risklerine karşı savunmasız hale getirmektedir.