II. Dünya Savaşı’nda Kadınlara Yönelik Hazırlanan Afişlerin Göstergebilimsel Çözümlemesi: “Women’s Land Army” Örneği 1 - Samet Kavoğlu (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
II. Dünya Savaşı’nın çetin şartlarında erkeklerin askere gitmesiyle azalan tarımsal üretimi tekrararttırmak; kentli işsiz kadınları da bir iş sahibi yaparak, az da olsa gelir elde edilmesini sağlayarak,oluşan psikolojik yıkımın önüne geçmek amacıyla İngiltere, Avustralya ve ABD’de kurulan “Women’sLand Army” organizasyonlarının afişleri, araştırma kapsamında göstergebilimsel olarak incelenmiştir.Her üç ülkede de yayınlanan afişlerin ortak özellikleri kentli kadına hitap edilmesi nedeniyle tarımarazileri içerisinde şık ve bakımlı kadın görsellerinin kullanılması ve yapılan işin kolay ve keyifli olduğunubelirtmek adına kadınların güler yüzlü ve yorgunluk belirtisine yer verilmeden betimlenmesidir. Buolumlu ve keyifli tasvire karşın gerek ilgili dönemde yaşayanların anlatımları, gerekse tarımsal üretimfaaliyetinin doğası afişlerde gösterilenlerin gerçeklerle örtüşmediğini ortaya koymaktadır.