HALKLA İLİŞKİLER EĞİTİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GÖZÜNDEN HALKLA İLİŞKİLER EĞİTİMİ - Başak Solmaz; Bahar Urhan Torun; Havva Nur Tarakcı; Öznur Yüksek (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Halkla ilişkiler artan stratejik önemi nedeniyle kurumların, bulundukları sektörde var olabilmek, fark yaratabilmek, hedef kitleleriyle uyum sağlayıp onların desteğini kazanabilmek adına önem verdikleri bir alandır. Bu alanda başarılı olabilmenin yolu ister özel ister kamu kuruluşu olsun, çevreyle sağlıklı ve başarılı iletişim kurmaktan geçmektedir. Bunun için de kurumların halkla ilişkiler çalışmalarını sıradan kişiler değil, bu alanda gerçekten iyi eğitim almış, deneyim sahibi kişilerle yürütmeleri gerekmektedir. İşte bu noktada, halkla ilişkiler eğitiminin gerekliliği ortaya çıkmakta, bu alanda verilecek eğitimin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi konusu ön plana çıkmaktadır. Halkla ilişkiler alanında verilecek iyi bir eğitim, sektöre donanımlı, kaliteli bireylerin kazandırılması için gereklidir. İyi eğitim, halkla ilişkiler mesleğini başarıya götürürken, halkla ilişkiler alanının ve dolayısıyla iletişim sektörünün gelişimine katkı sağlayacaktır.Bu çalışmada halkla ilişkiler eğitimi ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmış, ardından da Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencilerine yönelik bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu saha araştırması ile öğrencilerin halkla ilişkiler eğitimine dair bakış açıları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Halkla ilişkiler eğitimine dair genel değerlendirmenin öğrencilerin bu eğitime yönelik değerlendirmeleriyle ne derece örtüştüğü ve ayrıldığı da incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; genel olarak öğrencilerin okudukları bölümü bilinçli %74.3 seçtikleri, bu bölümü okumaya karar verme sürecinde kendilerinin karar aldığı %67,5 ve % 48,8’inin yeniden seçme sansı olsa yine aynı bölümü seçeceği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin staj yapma oranlarında %27,5 ve öğrencilerin aldıkları eğitimle sektör bağlantısının kurulmasında %17 yetersizlikler görülmüştür. Öğrencilerin okudukları bölümle ilgili genel olarak düşünceleri olumludur %51,8 ve %40,3’ü bölümün, olumlu bir imajı olduğunu düşünmektedir. Çalışmada, ayrıca, elde edilen bu sonuçlar neticesinde, halkla ilişkiler eğitiminde başarıya ulaşabilmek için birtakım öneriler de sunulmuştur.