Cicero: O državi. Uvod - Matej Petrič (Keria: Studia Latina et Graeca)
De re publica je delo, ki sodi med trojico spisov (skupaj z De oratore in De legibus), v katerih je Cicero predstavil svoje mišljenje o tem, kakšna mora biti dobro urejena država in kakšni možje naj jo vodijo. Najprej je leta 55 izdal spis O govorniku, z Državo se je – kot je moč rekonstruirati iz njegovih pisem – ukvarjal med leti 54 in 51, svoje delo o zakonih pa je sestavljal nekako v istem obdobju – med 53 in 51 pr. Kr.