Çeşitli Antiseptik Taşıyıcılarla Karıştırılan Kalsiyum Hidroksitin Enterococcus faecalis üzerindeki Antimikrobiyal Etkinliği - Makbule Bilge Akbulut; Mehmet Burak Güneşer; Ayçe Ünverdi Eldeniz (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı farklı antiseptik taşıyıcı-kalsiyum hidroksit (KH) kombinasyonlarının Enterococcusfaecalis(E. faecalis) ile enfekte kök kanallarındaki antibakteriyel etkinliğini dentin blok modeli kullanarak test etmektir.Gereç ve Yöntemler: Kalsiyum hidroksit ile karıştırılmak üzere kullanılan taşıyıcılar gliserin distile su karışımı (7:1), oktenidinhidroklorit, %2’lik klorheksidinglukonat, %15’lik setrimit + %1.5’luk klorheksidinglukonat, %5.25’lik sodyum hipoklorittir. Altmış adet çekilmiş insan dişi örnekleri hazırlandı. Elli-beş tane kök segmenti E. faecalis ile 2 hafta boyunca enfekte edildi. Örnekler 5 deney grubu (n=10) ve pozitif kontrol grubuna (n=5) ayrıldı. Antiseptik-kalsiyum hidroksit karışımları 7 gün boyunca kök kanallarında bekletildi. Beş örnek sterilliği kontrol etmek için kullanıldı (negatif kontrol). Gates glidden frezler (# 3, 4, 5) yardımıyla kanal duvarlarından elde edilen dentin örnekleri fosfat-tamponlu salin (PBS) ve cam boncuk içeren şişelere aktarıldı ve 30 sn vortekslendi.  Bakteri içeren PBS’e seri dilüsyon yapıldı. Her bir dilüsyondan 25 μL halinde damlalar tripton soya agar plakları üzerine ekildi ve 37°C ‘de 48 saat inkübe edildi. Görünür koloni sayıları incelendi ve log10 değerlerine dönüştürüldü. İstatistiksel analiz için Kruskal-Wallis ve Mann Whitney-U testleri kullanıldı.Bulgular: Negatif kontrol grubunda bakteri üremesi görülmezken pozitif  kontrol grubunun bütün örneklerinde bakteri üremesi gözlemlenmiştir (log103,47 CFU ml-1). Deney grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05).  KH +%2 klorheksidin ve KH+ setrimit-klorheksidin gruplarında E. faecalis biyofilmi tamamen elimine edilmiştir.  Sonuçlar: Setrimit-klorheksidin, oktenidin hidroklorit ve sodyum hipoklorit gibi çeşitli antiseptik ajanlar kalsiyum hidroksit ile karıştırılarak kullanıldığında kök kanallarından E. faecalis’i elimine etmede etkili bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: antimikrobiyal,  E. faecalis,  kök dentini,  kanal-içi medikament