Fenomenolojinin Sanat Felsefesindeki Temsili: Göz ve Tin - Sümeyye Tanta (Medya ve Kültür)
Bu çalışma Maurice Merleau-Ponty’nin Göz ve Tin adlı eserini fenomenoloji ve sanat felsefesi ekseninde ele almayı amaçlamaktadır. 20. yüzyıl felsefesinin etkili akımlarından biri olan fenomenoloji nesnelerden çok, o nesnelerin nasıl algılandığına odaklanan bir düşünce biçimi olarak ortaya çıkmıştır. Edmund Husserl’in temellerini attığı bu yaklaşım, Merleau-Ponty’nin beden merkezli yorumuyla sanat ve algı ilişkisini yeniden düşünmeyi mümkün kılar. Göz ve Tin, yalnızca sanat üzerine bir metin değil; varlık, beden ve algı kavramlarını sanat üzerinden tartışan bir felsefi sorgulama metni olarak değerlendirilmektedir. Merleau-Ponty bu eserinde sanatçının yalnızca gözlemleyen değil, varoluşu deneyimleyen ve onu beden yoluyla yeniden kuran bir özne olduğunu savunur. Özellikle ressam Cézanne’ın görüşlerine sıkça yer veren filozof, görmenin yalnızca bir bakış değil, varlıkla tensel bir temas olduğunu ileri sürer. Çalışmada sanatın estetik bir temsil olmaktan öte, dünyayı açan bir varoluş biçimi olduğu düşüncesi ön plana çıkmaktadır. Literatürde Göz ve Tin üzerine yapılmış çalışmalar da bu yaklaşımı desteklemekte; eser, beden, bakış ve algı ekseninde sanat felsefesi ve görsel kültür alanlarında değerlendirilen önemli kaynaklardan biri olarak konumlanmaktadır.