مروری بر کاربردها و خواص سایشی پوشش‌های کربن شبه الماس - مهشید نواب مقدم; شاهین خامنه اضل (مطالعات در دنیای رنگ)
مجموعه‌های متحرک مکانیکی در خلا و تماس مستقیم بین سطوح در کاربردهای فضایی، باعث شده است که تحقیقات زیادی برای یافتن پوشش‌های روان‌کننده‌ جامد-جامد با عمر طولانی انجام شود. اخیرا استفاده از پوشش کربن شبه الماس DLC رایج شده است و بسته به خواص مورد نیاز، روش‌های مختلفی برای رسوب‌دهی استفاده می‌شود. پوشش DLC هیدروژن‌دار، رشد زیادی در صنعت برای استفاده‌های گوناگون کرده است، زیرا ضریب اصطکاک کم و مقاومت به سایش بالایی دارد. بیشترین روش مورد استفاده برای سنتز فیلم‌های کربن شبه الماس روش رسوب‌نشانی شیمیایی بخار CVD، پلاسما ماکروویو در فشار کم متان و گاز هیدروژن است. اما این فرآیند‌ها هزینه‌ بالایی دارد. روش آبکاری الکتریکی از لحاظ ارزانی تجهیزات و سادگی فرآیند برای تهیه فیلم‌های DLC و مواد کربنی مربوطه در حال رقابت با سایر روش‌ها است. به دلیل اینکه پوشش کربن شبه الماس به دست آمده به روش الکتروشیمیایی دارای تنش داخلی است، برای حل این مشکل، کربن شبه الماس با عناصر مختلفی آلاییده (دوپ) می‌شود که به نظر می‌رسد فلز نیکل عملکرد بهتری از نظر خواص مکانیکی و سایشی دارد. در این مقاله انواع کربن شبه الماس، کاربرد و روش ساخت آن، فیلم‌های کربن شبه الماس آلاییده شده با فلزات و نیکل و خواص مکانیکی و سایشی آن بررسی می‌گردد.