Tarım Arabaları ile Güvenli İşçi Taşınması Amacıyla Tasarlanan Yuvarlanmaya Karşı Koruyucu Yapının Bilgisayar Ortamında Analizi - Maksut Barış Eminoğlu; Uğur Yegül; Burak Şen (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Tarımsal faaliyetlerin yürütülebilmesi için tarım işçilerinin güvenli bir şekilde tarla ya da bahçeye taşınması oldukça önemlidir. Ülkemizde güvenlik açısından önerilmemekle birlikte tarım işçilerinin tarla ya da bağ-bahçeye taşınmaları genellikle tarım arabaları ile gerçekleştirilmektedir. Tarım arabaları ile işçi taşınabilmesi için ülkemizde belirlenen trafik yönetmelikleri bulunmaktadır. Ancak gerek yönetmeliklere uyulmaması ve gerekse emniyetli taşıma düzeneği olmayan tarım arabaları ile işçi taşınması sırasında meydana gelen kazalar ciddi yaralanmalar ve can kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Bu çalışmada; güvenli işçi taşınması için tasarlanan, tarım arabasına sökülüp takılabilir, oturma düzeneğine ait iki farklı yuvarlanmayı önleyici yapı tasarlanarak modellenmiştir. Geliştirilen modeller bilgisayar ortamında ANSYS paket programı kullanılarak toplam deformasyon ve gerilme parametreleri yönünden analiz edilmiştir.