Türkiye’nin Kuzeydoğu Akdeniz (İskenderun Körfezi) Sahillerindeki Nesli Tehlike Altında Olan Kemikli Balık Türleri - Cemal Turan; Deniz Ergüden; Murat Polat (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma 2005-2013 yılları arasında Akdeniz’in kuzeydoğusunda bulunan İskenderun Körfezi’nde gerçekleştirilmiştir. Trol ve Gırgır tekneleri ile yapılan avcılık sonucu avda çıkan türler belirlenmiş, aynı zamanda yapılan sualtı gözlemleri ve deniz balıkları ile ilgili İskenderun Körfezi’nde son yıllarda çeşitli araştırıcılar tarafından yürütülen projelerin (BAP, TÜBİTAK, TAGEM vb.) veri seti incelenmiştir. Bu değerlendirmeler ışığı altında İskenderun Körfezi’nde nesli tehlikede olan kemikli deniz balıklarının son durumu ortaya konulmuştur. Elde edilen verilere göre, İskenderun Körfezi’nde nesli tehlike altında olan kemikli balıkların, 2014 yılında Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan raporda “Kırmızı Liste‘deki durumları yeniden gözden geçirilmiş ve Akdeniz’de bulunan 519 yerel kemikli balık türünden İskenderun Körfezi’nde bulunan 21 familyaya ait 41 kemikli balık türünün neslinin tehlike altında bulunduğu belirlenmiştir.