Utjecaj višestruke seizmičke pobude oslonaca na vitke dugačke konstrukcije - Paolo Fabijan; Nina Čeh (Zbornik Radova)
Eksperimentalno je ispitan model gredne konstrukcije izložene višestrukoj seizmičkoj pobudi oslonaca, a paralelno s time je razvijen numerički algoritam za analizu istog problema. Cilj je na temelju analize eksperimentalnih rezultata bolje razumjeti ponašanje vitkih dugačkih konstrukcija izloženih višestrukoj pobudi oslonaca te validirati numerički model na temelju provedenih eksperimentalnih ispitivanja. U radu je pokazano kako raspodjela masa utječe na dinamički odgovor grede te kako kašnjenje pobude između oslonaca u nekim slučajevima može imati pozitivan učinak u obliku smanjenja pomaka na gredi.