KATILIM BANKALARININ DAĞITTIĞI AYLIK KÂR PAYI ORANLARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: (2010-2017 - Zafer Yıldız; Numan Zengin; Ahmet Sel (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Türkiye’ de faaliyet gösteren bankacılıktürlerin biri katılım bankacılığıdır. Faizsizlik prensibiyle çalıştığındandolayı faizsiz bankacılık olarak da adlandırılan katılım bankacılığının sektöriçindeki payı hızla artmaktadır. Bu çalışmada amaç, Türkiye’ de faaliyetgösteren katılım bankalarının dağıttığı kâr payı oranları arasındaistatistiksel bir fark olup olmadığını analiz etmektir. Albaraka Türk, KuveytTürk ve Türkiye Finans katılım bankalarına ait, Ocak 2010- Ocak 2018 arasındaaylık dağılan Türk Lirası (TL), Amerikan Doları (USD) ve Euro (EUR) kar payıoranları verileri kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 paket programındagerçekleştirilmiştir. Normallik testi sonuçlarına göre verilerin normaldağılmadığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı F testinin nonparametrik karşılığıolan Kruskal Wallis Tek Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarınagöre; katılım bankalarının dağıttıkları TL, USD ve EURO kâr payı oranlarıarasında fark olduğu %1 önem seviyesinde kabul edilmiştir. Her bir grubunbirleşik sıralamadaki ortalama değerlerine (mean rank) bakıldığında da TL karpayı oranında Albaraka Türk katılım bankasının, USD kar payı oranında TürkiyeFinans katılım bankasının, EURO kar payı oranında ise yine Türkiye Finanskatılım bankasının daha yüksek kar payı dağıttığı tespit edilmiştir.