Türkiye'de Kamu Kesimi Bütçe Açıkları ve Enflasyon İlişkisinin ARDL Sınır Testi Yöntemi ile İncelenmesi - Musa Atgür (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Maliyepolitikası, para politikası ile birlikte makroekonomik istikrarın sağlanması vesürdürülmesi açısından ekonomide önemli bir role sahip bulunmaktadır.Dolayısıyla, bu politika bileşenlerinin etkin bir biçimde kullanılabilmesi önemarzetmektedir. Bu çalışma, Türkiye’de kamu kesimi bütçe açıklarının enflasyonüzerindeki etkilerini uzun dönem için incelemeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda, 2006-2019dönemi için üçer aylık veriler kullanılarak ARDL sınır testi uygulanmıştır.ARDL sınır testi sonuçları, Türkiye’de kamu kesimi bütçe açıklarının enflasyonüzerinde uzun dönemde etkili olduğuna işaret etmektedir. Bu sonuç, teorik beklentilerile uyumlu olup, Türkiye’de fiyat istikrarının sağlanmasında ve sürdürülmesindemaliye politikası araçlarının etkili olduğunu ve bu politika araçlarının etkinbir biçimde kullanılması gerektiğini göstermektedir.